Scones

Som jag nämnt tidigare äter jag inte alltid sockerfritt eller undviker kolhydrater. Jag tänker mer så att jag vill äta mindre socker och kolhydrater av bättre kvalitet. Oftast är det så överdrivet mycket socker i allt, samt att vetemjöl inte ger någon speciell smak eller långvarig mättnadskänsla. Övriga familjen har inte riktigt samma smak som mig och har inte riktig fastnat för mina nyttiga bakverk :). Därför försöker jag ibland bara förbättra "vanliga" recept, så det ska passa hela familjen. Dessa scones är ett sådant exempel. Jag tog ett vanligt recept på scones och bytte ut hälften av vetemjölet mot havregryn och hasselnötsmjöl. Resultatet blev kanon, mer smak och mättande. Perfekt till helgfrukosten och lätta att göra så barnen kan delta i baket. //Lina

 
 
 
Scones(8 stycken)
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
2 msk chiafrön 
50 gram smör (jag tog smör och rapsolja)
2 dl mjölk
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i smöret och rör om. Sedan häller du i mjölken och rör om ordentligt. Degen blir väldigt kladdig. Eventuellt kan du behöva tillsätta en gnutta vetemjöl till beroende på konsistensen. Klicka ut 8 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Ett tips är att ha lite vatten på händerna. In i ugnen på 250 grader i ca 10-12 minuter. Vi avnjöt dem med färskost och marmelad - mums!
 
 
 
Det finns marmelad av lite bättre och lite sämre kvalitet. Jag lägger gärna några kronor extra på den med bättre kvalitet!
 

  Kommentera här: